Polityka Prywatności, Cookies i Regulaminy

Strona może stosować pliki Cookies.

Odpowiednio ustalając parametry przeglądarki możesz zapobiec używaniu tych plików, jednakże może to utrudnić lub uniemożliwić prawidłowe działanie serwisu.

Poniżej pełna informacja:

1. W związku z udostępnianiem zawartości serwisu internetowego stosuje tzw. cookies, tj. informacje zapisywane przez serwery na urządzeniu końcowym użytkownika, które serwery mogą odczytać przy każdorazowym połączeniu się z tego urządzenia końcowego, może także używać innych technologii o funkcjach podobnych lub tożsamych z cookies. W niniejszym dokumencie, informacje dotyczące cookies mają zastosowanie również do innych podobnych technologii stosowanych w ramach naszych serwisów internetowych. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika serwisu internetowego. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę domeny serwisu internetowego, z którego pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

2. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:

a) dostosowania zawartości stron serwisów internetowych do preferencji użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie użytkownika serwisu internetowego i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb,

b) tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości,

c) utrzymania sesji użytkownika serwisu internetowego (po zalogowaniu), dzięki której użytkownik nie musi na każdej podstronie serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła,

d) dostarczania użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.

3. W ramach serwisu internetowego możemy stosować następujące rodzaje plików cookies:

a) „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach serwisu internetowego, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach serwisu,

b) pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach serwisu,

c) pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych serwisu,

d) „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez użytkownika ustawień i personalizację interfejsu użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.,

e) „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.

4. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym użytkownika. Użytkownicy serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu użytkownika serwisu internetowego. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej). Niedokonanie zmiany ustawień w zakresie cookies oznacza, że będą one zamieszczone w urządzeniu końcowym użytkownika, a tym samym będziemy przechowywać informacje w urządzeniu końcowym użytkownika i uzyskiwać dostęp do tych informacji.

5. Wyłączenie stosowania cookies może spowodować utrudnienia i/lub uniemożliwienie korzystanie z niektórych usług w ramach naszych serwisów internetowych, w szczególności wymagających logowania. Wyłączenie opcji przyjmowania cookies nie powoduje natomiast braku możliwości czytania lub oglądania treści zamieszczanych na stronach ogólnodostępnych serwisu (czyli takich do których dostęp nie wymaga logowania).

6. Pliki cookies mogą być zamieszczane w urządzeniu końcowym użytkownika serwisu internetowego, a następnie wykorzystywane przez współpracujących z serwisem reklamodawców, przez firmy badawcze oraz dostawców aplikacji multimedialnych.


Polityka prywatności w Centrum Projektowo – Doradczo – Szkoleniowym PROFEN

Polityka prywatności w Centrum Projektowo – Doradczo - Szkoleniowym PROFEN  Informacje dotyczące Ochrony Danych Osobowych.

Niniejsza Polityka Prywatności określa zasady przetwarzania i ochrony danych osobowych obowiązujące w Centrum Projektowo-Doradczo-Szkoleniowym PROFEN dr inż. Arkadiusz Maciaś.

1. Informacje ogólne.

Administratorem Państwa danych osobowych  jest Centrum Projektowo-Doradczo-Szkoleniowe PROFEN dr inż. Arkadiusz Maciaś z siedzibą w Łodzi (93-120), ul. Przybyszewskiego 176/178.

2. Sposób zbierania danych osobowych.

Dane osobowe zbierane w imieniu Administratora są przekazywane bezpośrednio od osoby, której te dane dotyczą np. poprzez formularze elektroniczne zamieszczone na stronie www.profen.com.pl  oraz formularze dla uczestników szkoleń wypełniane podczas przeprowadzanych szkoleń

Podanie danych osobowych jest zawsze dobrowolne, ale jednocześnie niezbędne do realizacji usług.

3. Zakres i cel zbieranych danych osobowych.

Centrum Projektowo-Doradczo-Szkoleniowe PROFEN dr inż. Arkadiusz Maciaś przetwarza następujące kategorie Pani/Pana  danych osobowych: dane identyfikacyjne, dane kontaktowe.

a) Realizacja umowy / zamówienia / zlecenia organizacji szkoleń (podstawa prawna: art. 6 ust.1 pkt b i f) RODO.

Dane przetwarzane będą do momentu wykonania zobowiązań wobec Zamawiającego oraz do okresu przedawnienia roszczeń wynikających z przepisów prawa.

Dane osobowe przetwarzane są na podstawie zgody wyrażanej przez użytkownika oraz w przypadkach, w których przepisy prawa upoważniają Administratora do przetwarzania danych osobowych na podstawie przepisów prawa lub w celu realizacji zawartej pomiędzy stronami umowy.

Źródło danych:

- umowy/ zamówienia / zlecenia realizacji usługi pomiędzy Centrum Projektowo-Doradczo-Szkoleniowe PROFEN dr inż. Arkadiusz Maciaś a Zamawiającym
- formularz zgłoszeniowy umożliwiający zapisanie się na szkolenie otwarte lub zamówienie szkolenia zamkniętego

Informacje w formularzach.

Serwis realizuje funkcje pozyskiwania informacji o użytkownikach i ich zachowaniach w następujący sposób:

- poprzez dobrowolnie wprowadzone w formularzach informacje - poprzez gromadzenie plików “cookies”

Serwis zbiera informacje podane dobrowolnie przez użytkownika.

Serwis może zapisać ponadto informacje o parametrach połączenia (oznaczenie czasu, adres IP).

Dane w formularzu nie są udostępniane podmiotom trzecim inaczej, niż za zgodą użytkownika.

Dane podane w formularzu są przetwarzane w celu wynikającym z funkcji konkretnego formularza, np.: w celu zgłoszenia na szkolenie lub kontaktu handlowego.

Przetwarzanie takich danych będzie polegało na kontaktach związanych  z realizacją umowy/usługi, udokumentowaniu realizacji usługi, dochodzeniu roszczeń, sporządzeniu dokumentacji i archiwizacji, przechowywaniu danych na potrzeby przyszłych postępowań uprawnionych organów, rozpatrywania reklamacji, rozliczenia usługi.

Przysługuje Państwu prawo do zgłoszenia sprzeciwu wobec takiego przetwarzania danych osobowych.

b) Marketing własny (podstawa prawna: art. 6 ust. 1 pkt f) RODO.

Dane przetwarzane będą do dnia uwzględnienia sprzeciwu złożonego na podstawie art. 21 RODO drogą poczty tradycyjnej na adres siedziby administratora lub pocztą elektroniczną na adres mailowy Administratora.

Dane osobowe i kontaktowe wprowadzone na formularzu elektronicznym, udostępnione w ramach umowy lub zamówienia, lub udostępnione w inny sposób mogą być przetwarzane przez Centrum Projektowo-Doradczo-Szkoleniowe PROFEN dr inż. Arkadiusz Maciaś do celów marketingu własnego. Przetwarzanie takich danych będzie podejmowane w celu dokonywania działań na rzecz prawnie uzasadnionego interesu administratora jakim jest marketing i sprzedaż usług oraz budowanie relacji biznesowych.

Przysługuje Państwu prawo do zgłoszenia sprzeciwu wobec takiego przetwarzania danych osobowych.

c) Kontakt mailowy lub telefoniczny.

- newsletter

Państwa adres mailowy będzie wykorzystywany po wyrażeniu zgody na otrzymywanie newslettera  od Centrum Projektowo-Doradczo-Szkoleniowego PROFEN dr inż. Arkadiusz Maciaś o aktualnej ofercie szkoleń. Przetwarzanie danych będzie wykonywane do momentu rezygnacji z newslettera. Niezależnie od zgody na newsletter, administrator może mieć podstawę do przetwarzania Pani/Pana danych do celu kontaktów biznesowych w ramach prawnie uzasadnionego interesu administratora.

- kontakt mailowy lub telefoniczny.

W przypadku przesłania wiadomości e-mail  bądź kontaktu telefonicznego, wyrażają Państwo zgodę na kontakt związany z realizacją Państwa prośby lub zapytania. Administrator danych będzie się kontaktował z użytkownikami za pomocą poczty elektronicznej, telefonicznie lub za pośrednictwem poczty tradycyjnej w celu przekazania informacji dotyczące odpowiedzi na pytania. Przekazywanie informacji drogą elektroniczną lub telefoniczną odbywa się za wyłączną zgodą użytkowników Przetwarzanie danych będzie wykonywane do momentu cofnięcia zgody. Cofnięcie zgody skutkuje brakiem odpowiedzi.

d) Wykonanie ciążących obowiązków prawnych i przechowywanie dokumentacji (podstawa prawna: art.6 ust.1 pkt c) RODO.

W przypadku wykonywania umowy / zamówienia / usługi lub innego świadczenia dla Państwa Centrum Projektowo-Doradczo-Szkoleniowe PROFEN dr inż. Arkadiusz Maciaś będzie przetwarzać dane osobowe zawarte na fakturach, w księgach rachunkowych lub w innej dokumentacji potwierdzającej zawarcie i wykonanie umowy w celu sporządzenia i przechowywania dokumentów zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa. Przetwarzanie danych będzie wykonywane do momentu obowiązku przechowywania faktur, ksiąg rachunkowych oraz dokumentów potwierdzających zawarcie i wykonanie umowy wynikający z przepisów

4. Uprawnienia osób, których dane są przetwarzane.

Zgodnie z przepisami RODO, osobom, których dane dotyczą przysługuje prawo do:

- dostępu do danych (wnosząc o informację o przetwarzanych przez nas danych), w zakresie i na zasadach określonych w art. 15 RODO,
- sprostowania danych, w zakresie i na zasadach określonych w art. 16 RODO,
- usunięcia danych, w zakresie i na zasadach określonych w art. 17 RODO,
- ograniczenia przetwarzania, w zakresie i na zasadach określonych w art. 18 RODO,
- przeniesienia danych, w zakresie i na zasadach określonych w art. 20 RODO,
- wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania przez nas danych osobowych, jeśli podstawą wykorzystania danych jest nasz prawnie uzasadniony interes administratora, w zakresie i na zasadach określonych w art. 21 RODO,
- prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie i w dowolny sposób w przypadku, kiedy Centrum Projektowo-Doradczo-Szkoleniowe PROFEN dr inż. Arkadiusz Maciaś będzie przetwarzał Pani/Pana dane osobowe w o oparciu o zgodę, bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem,
- prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, że przetwarzanie danych osobowych narusza przepisy Rozporządzenia.

Realizacja w/w uprawnień zależy od warunków określonych w RODO. Administrator może odmówić usunięcia Państwa danych pomimo zgłoszenia takiego żądania, o ile zachodzi jeden z wyjątków wymienionych w RODO (np. gdy przetwarzanie danych jest niezbędne do wywiązania się z prawnego obowiązku lub ustalenia, dochodzenia lub obrony roszczeń).

W niektórych przypadkach Administrator może odmówić uwzględnienia Państwa sprzeciwu na przetwarzanie danych na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, gdy istnieją ważne prawnie uzasadnione podstawy do przetwarzania danych, które są nadrzędne wobec Państwa interesów, praw i wolności lub istnieją podstawy do ustalenia, dochodzenia lub obrony roszczeń.

Administratorowi nie przysługuje prawo do odmowy uwzględnienia żądania gdy dane są przetwarzane w celu marketingu bezpośredniego (np. kontaktów handlowych). 

W przypadku odmowy uwzględnienia żądania przez Administratora, otrzymacie Państwo odpowiedź z uzasadnieniem odmowy.  W celu realizacji Państwa uprawnień, prosimy o kontakt na adres mailowy: szkolenia@profen.com.pl lub pocztą tradycyjna na adres siedziby administratora.

5. Odbiorcy danych.

Przetwarzane dane osobowe mogą być przekazywane:

- podmiotom przetwarzającym dane w naszym imieniu: podmiotom pośredniczącym w zawieranych przez nas transakcjach, podmiotom świadczącym usługi doradcze, konsultacyjne, audytowe, informatyczne, pomoc prawną, podatkową, rachunkową, działającym na nasze zlecenie, a w przypadku zgłoszenia udziału w konferencji, szkoleniu lub w innym wydarzeniu, dane mogą zostać udostępnione innym uczestnikom, prelegentom, współorganizatorom oraz innym podmiotom zaangażowanym w organizację realizowanej usługi,
- innym administratorom danych przetwarzającym dane we własnym imieniu: organy i urzędy państwowe lub samorządowe, sądy, komornicy, biura informacji gospodarczej, podmioty współpracujące z nami przy obsłudze spraw księgowych, podatkowych, prawnych – w zakresie, w jakim staną się administratorem danych.

6. Przekazywanie Danych Osobowych do państw trzecich.

Pani/Pana dane osobowe nie będą przekazywane do państw trzecich.

7. Zautomatyzowane podejmowanie decyzji.

Nie podejmujemy decyzji, które opierają się wyłącznie na zautomatyzowanym przetwarzaniu, w tym profilowaniu, danych osobowych.

8. Obowiązki klienta.

W sytuacjach, których klient przekazuje Centrum Projektowo-Doradczo-Szkoleniowemu dr inż. Arkadiusz Maciaś dane osobowe swoich pracowników, dyrektorów, partnerów, współpracowników, kontrahentów lub dostawców zobowiązany jest on poinformować, że firma Centrum Projektowo-Doradczo-Szkoleniowemu dr inż. Arkadiusz Maciaś jest administratorem ich danych osobowych, które przetwarza zgodnie z ustanowioną powyższą Polityką Prywatności. Na skierowaną przez nasza firmę prośbę Klient zobowiązuje się do udokumentowania potwierdzenia przekazania wiadomości.

9. Zabezpieczenie danych.

Administrator danych oświadcza, iż dołoży starań, aby zapewnić użytkownikom, których danymi administruje, wysoki poziom bezpieczeństwa w zakresie korzystania z serwisu oraz jednocześnie oświadcza, że stosowane przy ochronie serwisu nowoczesne techniki zabezpieczenia dostępu do danych służą zapewnieniu jak najwyższego poziomu bezpieczeństwa.

10. Zmiany niniejszej Polityki Prywatności.

Centrum Projektowo-Doradczo-Szkoleniowe PROFEN dr inż. Arkadiusz Maciaś zobowiązuje się do regularnego monitorowania niniejszej Polityki prywatności i dokonania stosownych zmian w sytuacji, gdy okaże się to niezbędne lub konieczne z uwagi na: nowe przepisy prawa, nowe wytyczne organów odpowiedzialnych za nadzór nad procesami ochrony danych osobowych, najlepsze praktyki stosowane w obszarze ochrony danych osobowych (Kodeksy dobrych praktyk, jeśli Centrum Projektowo-Doradczo-Szkoleniowe PROFEN dr inż. Arkadiusz Maciaś,  będzie związane takimi Kodeksami. Zastrzegamy również możliwość zmiany niniejszej Polityki prywatności w przypadku zmian technologii wykorzystywanej przy przetwarzaniu danych osobowych (o ile zmiana jej wpływa na brzmienie niniejszego dokumentu), a także w razie zmiany sposobów, celów lub podstaw prawnych przetwarzania przez nas danych osobowych.

11. Odpowiedzialność.

Administrator danych zobowiązuje się stosować opisane w niniejszym dokumencie zasady gwarantujące zachowanie poufności. Dopuszcza się zaistnienie sytuacji, w której zmianie nieznacznie ulegnie zakres zbieranych danych lub sposób ich zabezpieczenia przy zachowaniu prywatności użytkowników. Niniejszy dokument nie może stanowić podstawy do jakichkolwiek roszczeń wysuwanych wobec Administratora danych, o ile roszczenia te nie będą wynikały z obowiązujących na terenie Rzeczypospolitej Polskiej przepisów.

12. Egzekwowanie Polityki Prywatności.

Niniejsza Polityka Prywatności wchodzi w życie z dniem 25.05.2017

© 2018 PROFEN. Wszelkie prawa zastrzeżone.